Fagtre, kategoritre, innholdsoversikt

Det første vi spurte oss selv om da vi overtok leksikonet var følgende: Hvilke artikler har vi egentlig? Hvor mange er de? Og på hvilke fagområder er de? Lykken var stor da vi oppdaget fagtreet – kategorisystemet som knytter sammen artikkel, fag og fagansvarlige.

Her kunne vi se hvordan hele innholdet i leksikonet var strukturert – og til å begynne med så det veldig ryddig ut.
Helt til vi så litt nærmere.

Vi printet ut hele fagtreet på ark, og det var 62 A4-sider langt. Det gjorde det litt lettere å fordele redaktøransvar, men også litt lettere å miste pusten.

Siden fikk vi lagt fagtreet ut på en måte som gjør det mulig for vanlige brukere å se på det også.

Her er oversikten over hovedkategoriene. Trykk på en av dem, og gå deg bort i treet.

Fagtreet

Fagtreet er ikke alltid like logisk. Jeg lette etter «kaffe» i «mat, drikke og nytelsesmidler», men den lå under «botanikk» og «dekkfrøede planter» fordi kaffeplanten er en dekkfrøet plante. Et tema kan ha mange ulike kategorier, men siden en artikkel bare kan ha én fagansvarlig, blir det i utgangspunktet bare et sted i fagtreet artikkelen kan ligge. Heldigvis har vi redaktører mulighet til å flytte på fag, endre navn på kategorier og bytte ut fagansvarlige. Fagtreet er ikke skrevet i stein.

Samtidig er det enormt og inneholder over hundre tusen artikler. Det betyr at vi ikke kan ta en uke hvor vi rydder det og blir «ferdig». Likevel vil vi at du som bruker skal se det leksikonet vi redaktører ser – det komplekse dyret med fantastisk kategorier og lumske roteskuffer. Og vi håper at det blir morsomere å bruke leksikonet når du har flere veier til nye artikler enn søk og internlenker.

Og siden fagtreet er mulig å endre, blir vi glad for alle innspillene du har. Med forbehold om at vi ikke har den tekniske muligheten til å vise et innlegg i to ulike kategorier samtidig.

Kom igjen – bli bedre kjent med leksikonet!

14 svar til “Fagtre, kategoritre, innholdsoversikt”

  1. Kategoriene utgjør ryggraden i leksikonet, som binder artiklene sammen. Enkelte ganger kan det være vanskelig å finne nøyaktig den riktige artikkelen under et søk, og da kan kategoriene være til hjelp. En ekstra nytte ville de gi dersom de ble tillagt søkefunksjon. Ofte svikter søk på grunn av skrivefeil eller at ord staves på flere forskjellige måter. Da kunne stikkord eller kategori komme til nytte i søket.

    1. Noe av det vi gjør for å forbedre søket nå, er å lage et felt i redigeringsgrensesnittet som gir deg muligheten til å legge inn søkeord som ikke vil vises i hovedteksten. Da kan du legge inn mulige feilstavelser og alternative stavemåter som vil gjøre det lettere å finne artikler gjennom søket, også.

      Jeg er litt usikker på hvordan man skulle kunne søke på en annen måte i kategoriene enn via hovedsøket? Vi har bare en søkemotor i CMSet for øyeblikket. Men vi skal gjøre kategoriene enklere å navigere – det er hvertfall sikkert (c:

  2. Hei Eli Anne. Du har rett i at kalligrafi er feilplassert i fagtreet, og det at den kun inneholder én artikkel gjør heller ikke saken bedre. Men jeg prioriterer å få ryddet grundig opp i språkvitenskapen i tiden fremover, og håper at ting vil se bedre ut, både her og andre steder, ettersom vi får flere fagansvarlige på plass.

    Kanskje du finner et område du kunne tenke deg å røkte, eller ser noen artikler som burde oppdateres eller skrives?

    Hilsen Georg

    1. Hei Eli!

      Vi flytter kalligrafi, godt sett. Og siden jeg _vet_ du er stipendiat i RLAFK, kan jeg jo si at du er en av dem jeg hadde tenkt å foreslå som fagansvarlig på språkvitenskap. Er du på? Vi kan jo besøke deg på UiO en dag?

    1. Akkurat paleontologi var eit av få fag det var ein viss intern kamp om om å få røkte! Geologi blir notert 😉

      1. Hei Svein,

        Takk for kommentar! Jeg sitter med ansvaret for paleontologi i leksikonet, og skal straks gå i gang med utvikling her. Akkurat nå ligger paleontologi og geologi som sideordnede tema under realfag i fagtreet. Det virker fornuftig å flytte paleontologi, jeg er bare usikker på om temaene under geologi bør endres litt samtidig. Kort sagt – her blir det snart endringer.

        – alle innspill til denne kategorien mottas ellers med stor takk!

        Hilsen Marte

  3. Så spennende!
    Jeg er enig i at geologi-fagene er dårlig kategorisert, og det er nødvendig med tektonikk og andre fag for å fylle store hull. Jeg har regionalgeologi som fagansvar og dette kunne nå styrkes ved mer stoff om platebevegelser, havnivåendringer og paleogeografi.
    Paleontologi danner selve grunnlaget for stratigrafien både for aldersbestemmelse og regional korrelasjon. Jeg håper derfor at stratigrafi med geologiske grupper og formasjoner får artikler. Jeg tenker spesielt på Nordsjøen og andre norske farvann.

Stengt for kommentarar.