Teknisk utvikling av snl.no

Teknisk utvikling på nett er litt som en kirurgisk operasjon. Resultatet er (helst) en bedring, men det innebærer alltid en slitsom rekonvalensensperiode. Bilde: «Heart surgery at the Clinical Center», av National Institutes of Health Library, CC BY-NC-SA 2.0 via Flickr

Siden lanseringen av nye nettsider i vår har det blitt jobbet kontinuerlig med videre utvikling og design av snl.no. Men kompliserte tekniske operasjoner på nett er litt som kirurgiske inngrep. Etter for eksempel en hofteoperasjon er funksjonaliteten nedsatt, før den gradvis blir bedre enn den var før inngrepet. Dessverre har vår rekonvalesensperiode vart lenger enn vi hadde håpet, men vi ser at flere måneders intens mekking under panseret nå gir resultater. Vi har nå en mer stabil nettside og en oppdatert databasestruktur, noe som vil innebære at synlige forbedringer kommer i høyere tempo framover.

De siste ukene har vi blant annet sørget for at:

Artiklenes html-koder er ryddige

Redigeringsverktøyet renser nå artiklene før de publiseres, noe som betyr at det er mindre sjanse for at skribenter får feilmedlinger om «ugyldig artikkelstruktur» eller at artiklene publiseres med rar formatering. Dette har også gjort at lim inn-funksjonaliteten fungerer veldig bra. Skriver du tekst i Word er det nå bare å overføre den til snl.no ved å trykke CTRL+V, så skal verktøyet sørge for at den får riktig skriftstørrelse og -type.

Oppslagsordet kan gjøres til en del av artikkelteksten

Alle de gamle papirleksikontekstene startet etter samme formel: oppslagsord, komma og første setning (Bucureşti, hovedstad i Romania, på det valakiske slettelandet ved elven Dâmboviţa). Men etter at leksikonet gikk på nett har mange skrevet artikler som starter med hele setninger (Hans Zimmer er en tysk filmkomponist og musikkprodusent), og det er mange artikkeltitler som inneholder presiseringer eller starter med underoverskrifter. Fordi dette ga så mange rare resultater tok vi bort oppslagsordet fra brødteksten, men vi har nå fått systemet til å «skjønne» hvilke artikler som skal ha oppslagsordet først og hvilke som ikke skal det.

Dermed vil alle artikler som per i dag har en setning som starter med liten bokstav (hovedstad i Romania) automatisk få oppslagsordet først, mens alle andre artikler vil forbli urørt. Konsekvensen av det er at skribenter selv kan velge om de foretrekker den gamle leksikonstilen, eller om en artikkel gjør seg best med en hel setning først.

Søket har blitt bedre

Søket har tidligere vært en akilleshæl for leksikonet. Selv om det fortsatt gjenstår å fikse en del detaljer før vi sier oss fornøyd, gjør nylige utbedringer at søket nå går 30% raskere enn tidligere. Søket gir også en mye bedre treffliste, og gjør at det er lettere å finne, for eksempel, artikkeltitler som inneholder diakritiske tegn (som Bucureşti, eller Górnośląski Okręg Przemysłowy, for den saks skyld). Søket har også en bedre forståelse av relevans, og gir deg nå landartikkelen om Egypt før den gir deg artikkelen om Egypts flagg og våpen.

Du kan redigere din personlig profil

Alle registrerte brukere på snl.no kan – og oppfordres på det sterkeste til – å redigere sin egen infoartikkel på «Min side». Skjermdump fra snl.no.

Alle kan nå oppdatere informasjonen om seg selv på «Mine sider». Dette gjør du ved å logge inn, gå til din profil og redigere feltet hvor det står «biografi». En av SNLs bærende prinsipper er gjennomsiktighet rundt skriveprosessen, og det er svært viktig for oss at alle forfattere, fagansvarlige og andre bidragsytere gjør informasjonen om seg selv og sin fagbakgrunn synlig for leserne.

Framover

Ukene framover vil gå med på å 1) utbedre den grafiske framstillingen av artiklene, 2) få på på plass flere funksjonaliteter på «Min side», som muligheten til å sende internmeldinger, og 3) utbedre funksjonaliteten til å linke internt og ekstern i redigeringsverktøyet.

Vi har også påbegynt prosessene med å gjøre tabellredigeringsverktøyet bedre og implementere nytt bildeopplastningssystem.

Bildeopplastning!

Et av de største savnene etter at vi relanserte er at det ikke har vært mulig å laste opp og redigere bilder i artikler. Et system for dette har måttet lages på nytt, men vi er nå igang med det redaksjonelle, design- og utviklingsmessige arbeidet. I den forbindelse vil vi gjerne høre fra alle dere som har erfaring med bildeopplastning og -deling i og utenfor leksika.

Har du gode eller dårlige erfaringer med enten SNLs gamle verktøy, eller med andre nettsider vi kan lære av? Hva ønsker du deg fra et flunkende nytt bildeverktøy? Skriv i kommentarfeltet under blogginnlegget eller send mail til georg@snl.no med alt av det du tror kan være relevant eller nyttig informasjon når vi nå lager noe helt nytt og spennende!

Min nye kollega Erik og meg selv har overtatt prosjektstyringen og ansvaret for det tekniske rundt snl.no, og vi blir veldig glad for å høre fra dere med alt dere har av spørsmål eller tilbakemeldinger på nettsiden.

9 svar til “Teknisk utvikling av snl.no”

  1. Bilder er viktige. SNL sin nye utforming gjør lesksikonet lett leselig. Med mange bilder vil artiklene bli interessante for flere. Her er det duket for en stor dugnad.

    Vi det være et nedlag for SNL å bruke bilder fra Wikimedia Commons?

  2. Hei Kjell-Arild. Er helt enig at bilder er en viktig del av en god leksikonartikkel. Og det er absolutt ikke noe nederlag å bruke bilder fra den fantastiske ressursen Wikimedia Commons-basen er. Samtidig ønsker vi å kunne hente media fra mange ulike steder, og inngå samarbeid med institusjoner og nettsider som kan tilby innhold til framvisning på leksikonet og andre nettsteder. Spennende ting er i gjære, så hald berre auge med denne plassen!

  3. En liten kommentar til bruk av bilder fra Wikipedia Commons. Det er ikke noe nederlag å bruke bilder derfra, men man bør være forsiktig med å bruke bilder derfra, rett og slett fordi en god del bilder er lastet opp uten at det foreligger en gjenbrukslisens. Jeg har lagt merke til at det har vært noe rydding og mange bilder ligger merket med at de ikke har tilstrekkelig eller riktig lisens, men man vet aldri og bør derfor sikre seg at alt er i orden før man bruker bilder derfra, og det kan være vel så komplisert som å skaffe seg bildene fra andre kilder.

    Ellers synes jeg bildene i artiklene ser bedre ut nå, de er større, og kan gjerne være enda litt større i artiklene hvis det er mulig. Jeg savner fremdeles muligheten til å klikke på bildene for å se de i full størrelse, selv om du kan gjøre det ved å åpne de i en ny fane. Grensen på 580 piksler i bredden skulle jeg og gjerne se utvidet, og høyere oppløsning enn 72 piksler per tomme. Jeg har en del avtaler som er basert på de gamle grensene, men det betyr ikke at vi ikke kan ha høyere oppløsning og større bilder når det er mulig.

  4. Hei. Flott om dere har mulighet til å få søket til å fungere på WebKit på Android. Søkefeltet virker altfor lavt og når man trykker på tekstfeltet kommer tastaturet frem men det skjer likevel ingenting når jeg forsøker å skrive.

  5. Takk for fine innspill, Yngve. Det gjelder samme prinsipp for bruk av bilder fra Wikipedia som det gjør for å bruke det til faktasjekk. Selv om informasjonen som ligger der ofte er riktig må man også gjøre en uavhengig vurdering og bestemme om det er for eksempel er troverdig lisensinformasjon.

    Jeg skriver opp ønsket om fullstørrelsevisning av bilder og at de gamle grensene på 580 pxl utvides!

    Hilsen Georg

  6. Hei! Mye bra med de nye nettsidene, men vi kryssordløsere venter fortsatt på videreføringen av de gamle søkefunksjonene som blant annet gjorde det mulig å skrive f.eks. «_s_o» i søkevinduet for så å få opp mulige ord (som f.eks. Oslo). Håper dette kommer snart, og lykke til videre i arbeidet!

  7. Hei Hans Kristian. Jeg vet det er mange som savner kryssordsøket, og det står på lista over ting vi vil ha på plass igjen fort. Men akkurat denne funksjonen har måttet skilles ut fra det vanlige søket for å få det til å fungere tilfredsstillende, så kryssordløsere vil få en egen søkeboks på en egen SNL-side når vi kommer så langt.

    Hvis du ikke har gjort det allerede kan du sette deg opp på nyhetsbrevet vårt og huke av for info om kryssordsøk. Da vil du få beskjed med en gang denne funksjonen gjøre comeback.

    Alt godt fra Georg

Stengt for kommentarar.