Store norske julekalender, 1. desember

Da vi overtok leksikonet i april i år, nullstilte vi tellesystemet i leksikonet. Tellesystemet teller hvor mange tegn hver fagansvarlig produserer i løpet av et år. På slutten av året betaler vi de fagansvarlige.

Nå nærmer året seg slutten, og vi tenkte å telle ned til jul ved å feire årets 24 mest produktive fagansvarlige. Vi gjør stas på en fagansvarlig hver dag gjennom hele desember. Første ut er Jan Grue, fagansvarlig for retorikk.

Grue er 30 år, stipendiat i retorikk og språkvitenskap og disputerer i januar. Han har også skrevet to novellesamlinger på Gyldendal. Les mer på hjemmesiden hans.

Noen spørsmål om fagområdet ditt:

– Hva skriver du nå?

– Akkurat nå skal jeg til å ruste opp artikkelen om metaforer, som er ganske tynn for et så spennende tema.

– Hva er favorittartikkelen din i SNL? 

– Det er nok artikkelen om bjørnedyr. Jeg ante ingenting om dem før SNL dukket opp på radaren igjen, men de er jammen fascinerende.

– Har du et leksikonforsett for 2012? 

– Nyttårsforsettet er å få god kontakt med nabo-fagansvarlige, og bygge ut språkvitenskapene.

Takk til Jan Grue! Følg med resten av desember – vi skriver om en ny fagansvarlig hver dag! Og julaften får dere vite hvem det er som har produsert mest i leksikonet i hele år. 

2 svar til “Store norske julekalender, 1. desember”

  1. Bjørnedyret er vakkert, særlig sympatisk at den bor i mosen! Da er det ikke bare ugler der.
    Jeg forsøkte å komme med et innspill/spørsmål til artikkelen om Sehested, men jeg husker ikke passordet mitt og jeg får ikke tilsendt et nytt, derfor sender jeg det denne veien.
    I krypten i Torsnes kirke i Fredrikstad ligger en mumifisert Sehestedfamilie som skal ha hatt betydning for opprettelsen av postvesenet. På nettet ,i kirkens presentasjon av seg selv, kan man lese om kistene i krypten:
    SEHESTED FAMILIEN

    Hvis vi regner ut fra Knut Gyldenstierne von Sehested, ”hovedpersonen” i krypten får vi følgende oversikt:

    Hans oldefar var Sten Maltesen Sehested og var rigsmarsk dvs. øverstbefalende for den dansk-norske hær og nummer 3 i rang etter kongen.

    Knuts grandonkel var Hannibal Sehested og var kong Kristian den IV’s svigersønn og norsk stattholder (Kongens representant) og i Norge var han derfor ”i makt lik kongen selv”. Han skal ha vært en god mann for Norge som bl.a. fikk skikk på både hæren og postverket.

    Knuts far var generalmajor Jens Sehested og som fikk stanset Karl den XII’s tropper to steder da de forsøkte å ta Kristiania nordfra i 1716.

    Sehstedene var av offiserslekt. Knut, vår mann i gravkrypten, var selv general. Det var også hans far og farfar, hans sønn og sønnesønn, hans bror Ove Sehested på Holleby i Tune og hans sønn igjen. Dessuten var to av Knuts svigersønner generaler. Den ene, David Eimhaus, ligger i Krypten. Det betyr at det var hele 9 generaler i en og samme familie på forholdsvis kort tid. Mange av dem gjorde en tapper innsats for Konge og fedreland. Ikke minst Knut Gyldenstierne von Sehesteds mot, da han i spissen for 150 norske ryttere slo en svensk avdeling på ca. 500 mann ved Nordehov kirke. Dette var antageligvis hovedårsaken til at Karl den XII måtte trekke seg ut av Norge igjen.

    Knut Gyldenstierne von Sehested var gift med Fredrica Augusta Heusner. Sammen fikk de 13 barn, men mistet 8 av dem.

    Jeg lurte på om fagansvarlig ville se på dette, om det kan linkes til dette fra SNLs artikkel om Sehested f.eks?

    1. Kjære predikeren

      Vedr. bjørnedyr
      Etter at ulvene forlot mosen (det pleide å hete ulver i mosen på dansk før ulver ble sjeldne der) er det veldig trivelig at bjørnedyrene og uglene kan leve der i fordragelighet.

      Vedr. innlogging
      Send meg mailadressen din på hovde@nettleksikon.no, så sender jeg deg et nytt passord 🙂

      Vedr. Sehested
      Takk for berikende innspill om Sehested familien. Fint om du legger det inn i kommentarfeltet under artikkelen så kan du kommunisere med fagansvarlig direkte i stedet for meg som mellommann. Vi hadde 6000 endringer forrige måned og det er derfor jeg er så opptatt av at arbeidsflyten går så bra som mulig.

      Beste hilsen Kjell-Olav

      Redaksjonssekretær

Stengt for kommentarar.